vineri, 5 martie 2010

Troparul la Înălţarea Sfintei si Cinstitei Cruci

2 comentarii:

  1. Rugaciunea Sfintei Cruci

    Rugaciunea Sfintei Cruci
    Sa Se scoale Dumnezeu si sa se risipeasca vrajmasii Lui, sa fuga de la fata Lui cei ce-L urasc pe Dansul. Sa piara cum piere fumul; cum se topeste ceara de la fata focului, asa sa piara diavolii de la fata celor ce iubesc pe Dumnezeu si se insemneaza cu semnul Crucii si zic cu veselie : Bucura-te prea cinstita si de viata facatoarea Crucea Domnului, care izgonesti pe diavoli cu puterea Celui ce S-a rastignit pe Tine, a Domnului nostru Iisus Hristos, si S-a pogorat la iad si a calcat puterea diavolului si te-a daruit noua pe tine, cinstita Crucea Sa, spre izgonirea a tot pizmasul.
    O ! Preacinstita si de viata facatoarea Crucea Domnului, ajuta-mi cu Sfanta Doamna Fecioara, Nascatoare de Dumnezeu si cu toti sfintii in veci.
    Amin.

    RăspundețiȘtergere
  2. Crucea este iubirea şi Jertfa Lui dumnezeiască pentru oameni, Crucea este mila şi bunătatea dumnezeiască faţă de noi.

    Crucea este preţul pentru care Cel vândut cu 30 de arginţi şi ucis – se zicea – în interesul poporului său, răscumpăra tot neamul omenesc din vină de moarte.

    Crucea este păcatul nostru cel mai greu împotriva lui Dumnezeu şi cea mai mare forţă de iubire a lui Dumnezeu faţă de noi. Crucea este cea mai mare crimă, pe care din păcat a săvârşit-o omenirea; Crucea este cel mai mare act de graţie pe care din iubire l-a făcut pentru noi Dumnezeu. Crucea este moartea lui Iisus Hristos şi pricina Învierii Lui, totodată. Din voia noastră omenească, Crucea a fost cel mai înjositor şi mei dureros instrument de tortură şi de ucidere; din partea lui Dumnezeu, Crucea a fost cea mai mare şi mai strălucită biruinţă; biruinţă prin iertare asupra păcatelor noastre, biruinţă asupra răutăţii noastre, biruinţă asupra orbirii şi patimilor noastre. Pe Cruce am spânzurat, am pironit, am batjocorit şi am ucis noi pe Fiul lui Dumnezeu; pe Cruce ne-a iertat, ne-a răscumpărat şi ne-a mântuit pe noi Fiul lui Dumnezeu; pe Cruce I-am dat noi moarte, în locul vieţii; pe Cruce ne-a dăruit El viaţa, în locul morţii, întru Învierea Lui cea după moartea pe Cruce. Pe Cruce L-am hulit, L-am batjocorit şi L-am scuipat; pe Cruce El ne-a cuprins în braţele întinse şi ne-a sărutat.

    RăspundețiȘtergere